Bölcsességfog eltávolítás

Fáj a  bölcsességfoga?

Félre nőtt és már zavarja az étkezésben?

Nem tud áttőrni az ínyén?

 

Jóval azután, hogy a maradó fogak felváltják a tejfogakat, valamikor 17 és 21 éves kor között kezdenek előtörni a második nagyőrlőfogak mögött a bölcsességfogak, mindkét fogíven 2-2.

 

Miért okozhatnak a bölcsességfogak problémát?

Azok a bölcsességfogak, melyek egészségesen és megfelelő helyzetben törnek elő nagy előnyt jelenthetnek a szájban, sajnos azonban a legtöbbször nem ez történik, és olyan jellegű problémák jelentkezhetnek, melyek szükségessé teszik a bölcsességfogak eltávolítását. Legtöbbször nem elég nagy az állkapocs ahhoz, hogy a 16 fogunk megfelelően elférjen rajta, ilyenkor a bölcsességfogak visszamaradhatnak, vagyis nem törnek elő teljesen, vagy nem a megfelelő helyre nőnek ki. Nőhetnek oldalirányba, előbújhatnak részlegesen az ínyből, vagy rejtve maradhatnak teljesen az íny alatt. Legtöbbször azért okoznak fájdalmas tüneteket, mert részleges előtörésük miatt tasak alakul ki körülöttük, mely nehezen tisztítható, így begyulladhat. Sokszor a fogív szűkössége miatt nyomást gyakorolnak az előtte álló fogakra, ezek elszuvasodhatnak, vagy a metszőfogak torlódásához, szabálytalan elhelyezkedéséhez vezethetnek. A klinikai- és röntgenvizsgálatot követően megállapítható, hogy szükséges-e a bölcsességfogak eltávolítása.

Miért kell eltávolítani a bölcsességfogakat?

A harmadik nagyőrlőfog eltávolítása a száj általános egészségét védi. Az eltávolítás általában a következő esetekben indokolt:

? Ha a bölcsességfog csak részben tört elő. Ebben az esetben baktériumok telepedhetnek meg a fog körüli tasakban, mely gyulladást okozhat; ez pedig fájdalom, duzzanat, szájzár és egyéb problémák kialakulásához vezethet.

? Ha a bölcsességfog tovább nő annak ellenére, hogy nincs számára elég hely, akkor sérülhetnek a szomszédos fogak. Ez a folyamatos nyomás károsíthatja a második őrlőfogat, vagy emiatt torlódhatnak a frontfogak is.

? Ha ciszta vagy krónikus gyulladás egyéb formája jelenik meg a fogon, az károsíthatja annak környezetét, például a csontszövetet vagy a foggyökereket.

Hogyan lehet eltávolítani a bölcsességfogakat?

A bölcsességfogak eltávolításának módja a fog helyzetétől, előtörésének mértékétől, az anatómiai viszonyoktól függ. Egyszerű esetben könnyedén eltávolítható a bölcsességfog, mint egy hagyományos foghúzás. Komplikáltabb esetben, amikor nem tud előtörni a bölcsességfog egészen, szükséges lehet műtéti feltárás is a fog eltávolításához. Ennek eldöntéséhez klinikai és röntgenvizsgálat szükséges! Kérje ki orvosaink szakvéleményét, mielőtt bölcsességfog eltávolítást tervezne!